Dragi Prvorođeni, nisi problem ti, ja sam.

Dragi Prvorođeni,
Sjećam se dana kada sam te prvi puta držala u svojim rukama. Postao si, a počela sam postojati i ja. Dugo sam razmišljala o majčinstvu, o tome kakva ću biti ja, a kakav ćeš biti ti. Ali bila sam nespremna. Nebo i zemlja poljubili su se na trenutak i nikada se nisam osjećala sigurnije i nesigurno u isto vrijeme.
Znala sam da ćemo ti i ja biti dobro, ali sam i znala da moram u samo jednom trenutku odrasti da bih bila tvoja mama.
Vjerovao si mi, znala sam to.
Očekivala sam da ću znati kako, kako te voljeti i odgajati u svakoj fazi tvoga života. Ali nisam znala. Kada si bio nekoliko dana star, zvala sam doktora u 1 sat u noći plačući jer te nisam mogla nahraniti. Vrištao si, a ja sam plakala. Bili smo očajni. Sada ti pomažem kroz školske godine i kroz tugu koju osjećaš jer ti se prijatelj odselio. Trebala bih znati kako da to dobro napravim, ali ponekad ne znam.
I od tebe mnogo očekujem. Trudim se ne očekivati, ali je tako.
Nisi problem ti, ja sam.
Ponekad moje vlastite nesigurnosti i nerealna očekivanja sebe same preplave tebe, i jako mi je žao zbog toga. Znaj, kada se pitaš radiš li nešto krivo, ako nije onako kako bi trebalo biti…znaj da radiš baš kako treba. I ja sam prvorođena, i maštala sam o tome kako ću te jednoga dana imati i naći način kako da te odgojim da nisi perfekcionist. Da ti nikad gospodar straha i idealizma ne šapče u uho ”ne smiješ pogriješiti”. Ali nisam to učinila. Vidim ti u očima kada se brineš zbog testova u školi ili kad se obrušim na tebe zbog sitnica.
Jako mi je žao, nisi problem ti, ja sam.
Ti si zapravo savršen. Jer savršenstvo nije ono što mi mislimo da mora biti, nije nešto što se podrazumijeva da se mora postići ili nemoguća očekivanja za dostići – ono je zlato koje se već nalazi u tebi. Tebe određuju svaka tvoja pogreška i uspjeh. I ja sam jako ponosna na tebe.
Ako možda i nisi bio ”dobar”, ako zaboraviš na ponašanje, uzorno ophođenje – ja sam na tvojoj strani, svaki put. Pomoći ću ti i uspjet ćemo zajedno.
Možeš biti loš učenik i nikada ne proći niti jedan ispit, ali nikada neću gledati te drugačije ili biti manje ponosna.
Možeš biti nezadovoljan aktivnostima i pobjeći kada ti netko zada zadatak, kao što si napravio u vrtiću. Razumijem, i ja sam se tako znala osjećati. Ako misliš da ćeš me razočarati, nećeš.
Možeš se oženiti, ili ne, možeš ići na fakultet i ne moraš. Možeš težiti imati bogatu karijeru ili ne moraš. Možeš bit uspješan ili napraviti hrpu pogrešaka, ja neću otići. Ne postoji greška ili odluka zbog koje ću poželjeti otići, niti jedna. Ne mogu biti ponosnija ili te voljeti više.
Kada osjetiš od mene da neke od ovih stvari nisu istina, znaj, to nije zato jer si posustao, nego jer se ja bojim. Bojim se da nešto ne radim dobro ili da ti neću moći pružiti što ti treba. Bojim se da nisam ovome dorasla i možda druge mame to rade bolje. Mislim o tome kako ti dopuštam da gledaš TV i ne kuham svaki dan hranu od stvari koje voliš i mislim si da te zbog toga ne volim dovoljno. Razmišljam o tome kako sam sebična i okupirana sobom, tako da propuštam sebe s tobom. Razmišljam o očekivanjima koja stavljam pred tebe, iako sam rekla da to nikada neću činiti. I bojim se i nisam sigurna da imam ono što je potrebno za sve ovo.
Ponekad sam nervozna i dramatična. To je jer su mi hlače preuske i kuća neuredna pa se osjećam kao da sam podbacila. Ponekad je to jer ne konzumiram šećer ili ne pijem kavu, a samo mogu misliti o tome kako bih jela slatko i pila kavu. Smiješno je to, ali je istina.
Nisi problem ti, ja sam.
Sada imaš devet godina i ponekad se pitam istječe li vrijeme u činjenju pogrešaka. Hoćeš li mi zamjeriti jednoga dana jer sam previše očekivala. Ali ti si taj koji oprašta, vjeruje meni i vjeruje u mene, baš kao kada si bio novorođenče a ja nisam znala kako te nahraniti.
Hvala ti što me voliš nesavršenu, ja sam zapravo sada puno bolja zbog tebe, i učim…
Učim kako prihvatiti sebe jednakom mjerom kako prihvaćam tebe.
Volim te, više nego se riječima može opisati. Hvala ti što odrastaš sa mnom.
Volim te zauvijek,
tvoja mama.

Preuzeto i prevedeno s https://wonderoak.com/2016/04/25/dear-first-born-its-not-you-its-me/